Mogelijkheden

Wij hebben diverse eet-arrangementen die prima te combineren zijn met de Actieve Arrangementen!

Toeristische Poort De Schutskuil
Voor andere uitstapjes of bezienswaardigheden kunt u ook bij ons terecht. We zijn altijd voorzien van alle actuele documentatie omdat we zijn aangesteld als één van de vier Toeristenpoorten van Oirschot.

Wandelen & fietsen in De Mortelen

De Mortelen is een bijzonder stukje natuur op leemgrond (mortel). Bossen op leem zijn betrekkelijk zeldzaam. Nederland kent hoofdzakelijk zandgronden. Leemgrond is populair onder boeren, want het is zeer vruchtbaar en dus geschikt voor landbouw. Door ruilverkaveling is het leembos van De Mortelen gespaard gebleven. Op dit leem groeien veel lage bosplanten, dat is uniek voor deze streek. In de bossen op zandgronden kun je vaak uren wandelen zonder maar één bosplant te zien.

De grond wordt door Brabants Landschap in De Mortelen ook bewust laag gehouden, zodat het betrekkelijk vochtig is en blijft. Hierdoor is het een ideale plek voor insecten en amfibieën en plantensoorten die van een natte omgeving houden.

Wandelen in de Mortelen
Herberg De Schutskuil ligt op het wandelroutenetwerk bij knooppunt 1. En op de fietsroute tussen knooppunt 48 en 18. Knooppunt wandelkaarten zijn bij De Schutskuil verkrijgbaar. Het is op de paden geregeld nat en drassig. Houd hier rekening mee bij de keuze van uw schoeisel.

Het is mogelijk om onder leiding van een gids een wandeling te maken naar bijvoorbeeld Landgoed Heerenbeek. Tijdens de wandeling vertelt de gids over het ontstaan van de Mortelen en de rijke historie van deze streek.
Prijs
€ 50,00 voor één gids. Voor een groep van maximaal 30 personen.

Struinen in de Mortelen route (12 km)
De Mortelen is een uniek stukje natuurgebied in en rondom Oirschot. Het bestaat uit een zogenaamd coulisselandschap. Dit wil zeggen dat je op kleine afstand van elkaar schilderachtige weilanden, bossen, bomenrijen, sloten, akkers en houtwallen aantreft. In het voorjaar wemelt het van de wilde bloemen (die houden van natte leemgrond). De boomkikker is na decennia van afwezigheid met succes geherintroduceerd. Op zwoele nachten in mei en juni zijn de koren van kwakende mannetjes tot op wel 1 km afstand te horen. Ook is de de kleine ijsvogel regelmatig te bewonderen in stukjes open gekapt bos. De Struinen in de Mortelen route is er één van de soorten die nog zeldzaam is. Deze wandelroute van 12 km lang, die door De Mortelen loopt, is verkrijgbaar bij De Schutskuil.

Fietsen in de mortelen
Herberg De Schutskuil ligt op de fietsroute tussen knooppunt 48 en 18. Knooppunt fietskaarten zijn bij De Schutskuil verkrijgbaar.

Er zijn verschillende fietsroutes in deze streek zoals de La Trappe route naar het trappistenklooster in Tilburg. Bij Populaire uitstapjes is deze route nader omschreven. U kunt ook kiezen voor een fietsarrangement waarbij het eten inbegrepen is. Lees hier meer over fietsen en eten.


Een fiets huren? Geen probleem! Wij verwijzen u graag naar ons bekende verhuurlocaties.

Bent u zelf op zoek naar een leuke fietsroute? Klik dan op 1 van onderstaande banners.

 

route.nl - Rondje Groene Woud bij Boxtel
planjeroute.nl - fietsen in de omgeving van Herberg de Schutskuil

 

MEER
SFEERFOTO'S

© Copyright 2014 De Schutskuil. Alle rechten voorbehouden.

Webdesign Oirschot KarinVerbruggen.nl